Comisia Europeană a propus bugetul UE pentru 2016. Care sunt cele trei obiective principale

Comisia Europeană a propus bugetul UE pentru 2016. Care sunt cele trei obiective principale
Publicat: 27/05/2015, 15:59
Actualizat: 14/11/2019, 06:43

Proiectul prezentat miercuri va fi transmis Parlamentului European și statelor membre ale UE, care vor decide împreună forma finală a bugetului.

Fondurile din bugetul UE, sub formă de credite de plată, vor fi investite pentru stimularea inovațiilor, crearea de locuri de muncă și asigurarea convergenței între statele membre și între regiuni, pentru gestionarea mai eficientă a migrației și consolidarea în continuare a rolului exercitat de UE la nivel global, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul de buget al UE prevede două sume pentru fiecare program care urmează să fie finanțat: angajamentele și plățile. Angajamentele se referă la finanțările care pot fi convenite prin contracte în cursul unui an dat, iar plățile desemnează sumele plătite în mod efectiv.

În proiectul de buget pe 2016 angajamentele reprezintă 153,5 miliarde euro (în scădere cu 5,3 % față de 2015), iar plățile însumează 143,5 miliarde euro (în creștere cu 1,6 % față de 2015). Aceasta înseamnă că plățile se mențin la un nivel relativ stabil în termeni reali față de 2015. Plățile includ creditele necesare eliminării treptate a creanțelor scadente care s-au acumulat în perioada de programare bugetară anterioară, totalizând 24,7 miliarde euro la sfârșitul exercițiului 2014.

„Având în vedere actuala situație economică, este mai important ca oricând ca banii contribuabililor să fie folosiți cu chibzuință. În 2016, bugetul va sprijini redresarea economiei, investind în creșterea economică și în ocuparea forței de muncă, și va urmări să contribuie și la gestionarea provocărilor externe, cum ar fi migrația. Răspundem celor mai stringente nevoi ale Europei și urmărim să obținem cele mai bune rezultate posibile”, a declarat Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă de buget și resursele umane.

Aproape jumătate din buget, respectiv 66,58 miliarde euro, sub formă de credite de plată, va fi alocat pentru măsurile de stimulare a creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a competitivității.

Proiectul include contribuții la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care constituie elementul esențial al Planului de investiții pentru Europa. Astfel, Fondul de garantare al FEIS va beneficia de 2 miliarde de euro sub formă de credite de angajament și 500 de milioane de euro sub formă de credite de plată, pentru a debloca investiții de 315 miliarde de euro destinate Europei. Regulamentul privind FEIS și aspectele bugetare ale noilor structuri de investiții fac obiectul unor negocieri în curs între Parlamentul European și statele membre.

CE a alocat agriculturii 42,86 de miliarde de euro, programelor de cercetare și inovare 10 miliarde de euro (+11,6% față de 2015), iar programului Erasmus+ 1,8 miliarde de euro (+30% față de 2015).

Comisia alocă 1,67 miliarde de euro pentru sprijinirea priorităților politice europene, cum ar fi uniunea energetică și piața unică digitală, prin intermediul unor programe precum Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Bugetul pentru 2016 prevede 833 de milioane euro pentru Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF) și pentru Fondul pentru securitate internă (ISF), cele două surse principalele de finanțare a măsurilor din cadrul politicii UE privind migrația și securitatea.

De asemenea, bugetul UE reacționează la evoluția situației din vecinătatea Europei și din alte părți ale lumii. Astfel, credite de plată în valoare de 9,5 miliarde euro (+ 28,5 %) sunt destinate să asigure capacitatea de reacție a UE la crizele externe, precum cele din Ucraina și Siria, și de a acorda ajutor umanitar. Instrumentul european de vecinătate (IEV) și Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (ICD) vor fi majorate la 2,1 miliarde EUR (+ 34 %) și, respectiv, la 2,7 miliarde EUR (+ 27 %).

Bugetul UE reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Uniunii Europene, dar are un impact semnificativ datorită efectului de multiplicare și accentului pe rezultate. De exemplu, în perioada 2007-2013, rata medie a creșterii PIB-ului datorată politicii de coeziune este estimată la 2,1% pe an în Letonia, la 1,8% pe an în Lituania și la 1,7% pe an în Polonia, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa